Spaans Snäckpumpar

Snäckpumpar (Arkimedes skruv)

Snäckpumpar, eller Arkimedesskruvar, har kapaciteten att pumpa råvatten, även när det innehåller partiklar och skräp och har en mycket hög tillförlitlighet. Snäckpumpar kan användas i applikationer från 15 l/s upp till 11 m3/s och finns i tre grundutförande med betongtråg, ståltråg samt som prefabricerade enheter. Exempelapplikationer är pumpar till inlopp på reningsverk, pumpstationer, invallning samt industriellt avloppsvatten.

Spaans Snäckpumpar

Spaans Babcock är världens äldsta och största tillverkare av snäckpumpar. Över 30,000 pumpar har installerats runt om i världen. Deras arkimediska skruvpumpar är kända för sin höga effektivitet, kapacitet och långa livslängd.

Torell Pump tillhandahåller även service och installation av pumparna i Sverige och Norge med våra servicetekniker.

Snäckpump: Från 15 l/s upp till 11 m3/s. Fast varvtal eller frekvensstyrd.
Skruvgenerator: Upp till 500 kW

Kontakta oss för offert!

Du kan även ladda ner en offertförfrågan

Produktansvarig

Reservdelar / Service

screw-pump-picture-2
screw-pump-picture-3
screw-pump-picture-4
screw-pump-picture-5
screw-pump-picture-6

Material

Snäckpumpar tillverkas vanligtvis av vanligt stål med en speciellt utvecklad epoxybeläggning. För att säkerställa kvaliteten väljer Spaans ytbehandling beroende på applikation. Spaans tillverkar även snäckpumpar av alla storlekar i rostfritt stål. Det finns referenser runt om i världen på olika snäckpumpsapplikationer och materialval vid intresse.

Sidoprofiler

Snäckpumpens rotation skapar en högre vattennivå på ena sidan av pumpkroppen. För att undvika att vattnet på denna sidan rinner ner tillbaka, samt för att öka effektiviteten av skruven, så monteras sidoprofiler på denna sida av tråget.

Övre lager

Snäckpumpen är upphängd i det övre lagret, vilket innebär att nästa all av snäckpumpens vikt hänger från toppen. Spaans övre lager är därför specialkonstruerat för att at upp båda radial- och axialkrafter. Spaans övre lager monteras på fundament vilket innebär att installation och inriktning blir mycket enklare än vid väggmonterade lager.

Nedre lager

Det nedre lagret på en snäckpump är en mycket viktig komponent. Dess roll är att hålla snäckpumpen rätt inriktad för att säkerställa spalten mellan pump och tråg. Även om den enbart tar upp en mindre del av lasten från snäckpumpen, så måste lagret utföra detta under tuffa förhållanden nedsänkt i smutsigt vatten. Snäckpumpar från Spaans har under de senaste 50 åren utrustats med en rad olika typer av lager, de vanligaste typerna är enligt nedan:

Spaans LGO (Konventiellt nedre lager)

Det traditionella nedre lagret till en snäckpump är baserat på en icke roterande axel som är fast monterat på bottenplattan. På pumpkroppen sitter en bronsbussning som roterar på axeln och säkerställer ett jämnt slitage. Samtidigt pumpas en mycket liten mängd fett ut mellan bussningen och axeln för att minska friktionen.

Spaans ECO (Livstidssmöjt lager)

Tillsammans med SKF har Spaans utvecklat ECO serien.  Ett ECO lager är ett helt slutet lager baserat på rullager. Lagret behöver ingen extern smörjning, vilket innebär att det inte heller behövs någon extern fettsmörjpump. Fördelarna med ett bottenlager från ECO serien är:

  • Inget fett i vattnet
  • Eliminerar mänskliga faktorn (ingen kan glömma att fylla på fett)
  • Ingen förbrukning av fett eller ström till extern fettsmöjpump

Den beräknade livslängden för ett ECO lager överstiger 100,000 timmar.

Ergo-guard®

Spaans är den enda tillverkaren som ger snäckpumpen och det nedre lagret maximalt skydd genom att använda skyddshöljen runt lagret. Höljet skyddar det nedre lagret från trasor, rep, kablar och annat skräp som skulle kunna skada snäckpumpens lager. Tidigare tillverkades detta skyddshölje i gjutjärn och var ofta mycket tungt, men det nyutvecklade Ergo-guard® är tillverkat av stark och slittålig industriell plast. Detta gör att även de största pumparnas skydd inte väger mer än 25 kg, samtidigt som de har samma eller bättre egenskaper än de äldre versionerna i gjutjärn.

Flexibel koppling

För att absorbera stötar och vridmoment vid start och drift så används en kraftig flexibel koppling mellan snäckpumpens och växellådas axlar.  Valet av koppling beror på storlek på pump och vilka krafter som kopplingen behöver ta upp.

Drivenheter

Spaans har utvecklat en rad olika drivenhetsmodeller för alla typer av snäckpumpar. Även om det finns många olika arrangemang så består alla åtminstone av:

  • Motor
  • Växellåda
  • Bottenplatta och ram
  • Anslutning mellan motor och växellåda (se nedan)
  • Säkerhetsskydd

Drivenheterna förmonteras på en ram för att underlätta installation och uppriktning.

Motor-Växellådsanslutning

Elmotorn och växellådan kan vara direktkopplade eller sammanlänkade med kilremmar.

Fördelen med en direktkopplad motor/växellåda är att de inte behöver justeras igen. Nackdelen är att skruvens hastighet enbart kan styras inom växellådans utväxling.
Fördelen med en kilremsdrift är att hastigheten kan reduceras redan innan växellådan (genom att ändra storleken på remskivan). Vilken gör att den teoretiskt önskade skruvhastigheten alltid kan matchas. Nackdelen är att remmarna slits och behöver justeras om samt bytas ut vid givna serviceintervaller.

Segment

Snäckpumpar | Spaans
Vatten & Avlopp
Snäckpumpar | Spaans
Kraftverk
Snäckpumpar | Spaans
OEM
Snäckpumpar | Spaans
Papper & Massa
Snäckpumpar | Spaans
Marin
Snäckpumpar | Spaans
Industri