Service i Luleå

Torells pumpstation Awalift – nu ett bekräftat paradigmskifte för svensk VA verksamhet

I januari i år genomfördes den första servicen av de båda Awalift pumpstationer som Torell installerade för ett år sedan i Luleå kommun. Resultatet motsvarade alla förväntningar.

I den här artikeln ska vi berätta vad det betyder konkret och varför Torells pumpstationer erbjuder ett paradigmskifte för VA-verksamheten i Sverige.

Awalifts överlägsna fördelar

Awalift pumpstation – som tillverkas av Strate, specialist på innovativ avloppsteknik – kan inte jämföras med några andra pumpstationer. Den helt unika patenterade  separationstekniken som skyddar pumpen mot igensättning på grund av ”fulspolningar”, dvs trasor och annat olämpligt material som spolas ner i toaletterna. Varje gång det sker måste en drifttekniker rycka ut och rensa bort stoppet. Det kan hända varje vecka.

Oförutsedda stopp inträffar aldrig i en Awalift. Den är utrustad med separationskärl där allt fast skräp samlas innan det når själva pumpen. Kärlet töms automatiskt vid varje pumpcykel, då skräpet spolas vidare mot reningsverkets rensgaller utan att passera den sårbara pumpen. Och eftersom systemet är slutet är pumpsumpen torr och luktfri.

Den praktiska, ekonomiska och miljömässiga nyttan med Torells pumpstationer kan inte överskattas. Låt oss summera de överlägsna fördelarna:

  • AWALIFT drabbas aldrig av igensättningar. Med andra ord: Glöm jourutryckningar på grund av stopp i pumpen. Det räcker med det årliga servicebesöket.
  • AWALIFT erbjuder en torr och luktfri miljö utan giftiga/frätande svavelväten.
  • AWALIFTs service är enkel, tar cirka 1 timme/år.
  • AWALIFT kan installeras i gamla pumpsumpar. Därigenom slipper kommunerna kostsamma gräv- och schaktarbeten.
  • AWALIFT har en beräknad livslängd på 30 år. Att jämföra med en traditionell avloppspump som håller i 10-15 år eller ännu kortare om villkoren är riktigt tuffa.

Vad säger Luleå kommun?

Torells pumpstationer i Luleå har alltså nu varit i drift i ett drygt år, och därför ringde nyhetsbrevet upp två representanter för Luleå Miljöresurs (Lumire) för att höra vilket betyg de ger pumpstationerna så här långt: Underhållsledare Tomas Thyding och driftledare Anna-Maria Kalla Blomster, som båda var med under det första servicetillfället.

”Skillnaden mellan Awalift och traditionella pumpstationer är som dag och natt”

Intervju med Tomas Thyding, underhållsledare Lumire
Vad är skillnaden mellan Awalift och traditionella pumpstationer?

Det är som dag och natt. Med Awalift behöver vi bara rondera fyra gånger per år. Vi slipper farliga svavelväten, behöver inte ha rinnande vatten i stationen, och eftersom det inte finns några frätande gaser behövs inte heller IP-klassad el.

Och hur är det att serva Awalift jämfört med vanliga pumpstationer?

Awalift är enkel att serva: lossa skruvar, lyfta pumpar, rengöra packningar och tätningar. Vanliga pumpstationer däremot servas inte på samma sätt. De ronderas ju varje vecka på grund av allt de utsätts för.

Sen ska vi också montera webbkameror i stationerna. Då kan vi övervaka dem från kontrollrummet på reningsverket.

”Vi har redan projekterat för ytterligare fem Awalift”

Intervju med Anna-Maria Kalla Blomster, driftledare Lumire
Vad är ditt intryck av Awalift när nu pumparna har kört sitt första år?

Det är fantastiskt att vi har hittat en lösning som är helt problemfri. Vi har ju två stationer nu i kommunen och vi har redan projekterat för ytterligare fem. De här stationerna sparar så mycket resurser åt oss som vi kan lägga på annat.

Hur har samarbetet med Torell funkat?

Jättebra! De är servicemässiga ut i fingerspetsarna. Vi håller ju fortfarande på och lär oss de här pumparna och när vi kommer med frågor och funderingar får vi alltid omedelbar hjälp.


Följ med till Luleå och första servicen!

Vill du få de senaste produktnyheterna och erbjudandena?